OVER ONS

EEN STUKJE GESCHIEDENIS….. DE EIERKORF…. JUFFROUW TOK TOK

Wie het pand De Eierkorf aan het Zuideinde te Landsmeer vandaag de dag binnentreedt, zal niet vermoeden dat deze optrek reeds in het jaar 1672 voorkomt op een zogenaamde “turflijst”. En zeker niet dat het pand op 29 april 1692 in de verkoop gaat voor het niet geringe bedrag van zegge en schrijve “Tweehondertvijfenveertigh guldens”.

Op 24 augustus 1836, neemt Dirk Simonsz. Goede zowel “De Eierkorf” als het aanpalende “De Papegaay” na een grondige verbouwing in gebruik als eierpakhuis. En nog steeds wordt de voorgevel gesierd door een authentieke eierkorf. In vroeger tijden werden de eieren bewaard in putten, zo’n anderhalf tot twee meter onder de grond. Om de (voornamelijk eenden-) eieren zo goed mogelijk te conserveren ging men als volgt te werk. De putten werden eerst gevuld met water en een paar zakken ongebluste kalkpoeder. Men tikte nu eerst de eieren (met drie tegelijk) tegen elkaar om te horen of er exemplaren stuk waren ( hier komt naar alle waarschijnlijkheid het begrip “eiertikken” vandaan). Zodra de put vol was (met tussen de 30.000 en 40.000 eieren) wierp men er een zak ongebluste kalkpoeder overheen zodat er een soort film op het water kwam te liggen die de put luchtdicht afsloot. Zo werden de eieren dan zes tot negen maanden bewaard.

Daarna werden ze er weer uitgeschept en met ongeveer 500 stuks tegelijk in de eierkisten gelegd en rondgebracht bij de vele bakkers en beschuitfabrieken in de omgeving. Tot 1984 heeft het pand een tijdlang leeg gestaan en werd daarna verbouwd tot een horecagelegenheid. Sinds april 1995 staan Raymond en Ingrid Eeken en hun enthousiaste team zes dagen per week voor u klaar en staan garant voor gezelligheid, klantvriendelijkheid, service en niet te vergeten een mooie kaart met veel culinaire mogelijkheden. U kunt terecht voor een à la carte diner met keuze uit diverse seizoensgerechten en uiteraard ook de vaste toppers. Maar u kunt ook heerlijk ”Eindeloos Proeven” en op uw gemak allerlei gerechtjes uit proberen. Daarbij kunt een keuze maken uit de mooie betaalbare wijnen van onze wijn kaart. Bent u met een groot gezelschap dan kunt u een keuze maken uit onze verschillende drie gangen keuzemenu’s maar ook à la carte behoort met uw gezelschap tot de mogelijk heden.

Evenals een condoleance of uw feest (trouw-, verjaardags-, kraamfeest, babyshower) of uw gezellige borrel of receptie voor gezelschappen van 10 tot 200 personen. Tevens is er de mogelijkheid om met een gezelschap tot 50 pers gebruik te maken van onze “Heerenkamer”, waar u dan besloten kunt vergaderen, dineren of borrelen.

Informeer vrijblijvend, wij staan altijd voor u klaar!

Ingrid en Raymond Eeken en het Tok Tok team